Please use widgets to populate the sidebars

Mijnverleden, Mijn Toekomst

Het project Mijnverleden, Mijn Toekomst is op vrijdag 14 december 2012 succesvol afgesloten met de MijnNacht. Het was een goed bezochte, interessante en creatieve avond waarbij jong en oud samen van het mijnverleden hebben genoten. Een afronding van een bijzonder tweejarig project waarvan de projectresultaten op deze website zijn te bekijken.

Daarnaast verwijzen wij u graag door naar DeMijnen.nl (http://www.demijnen.nl/collectie/objecten) waar sinds vrijdag 7 december 2012 een schat aan objecten uit het rijke Limburgse mijnbouwverleden te bekijken is – Mijnbouw Collectie Limburg. Afbouwhamers, stutten en mijnlampen, maar ook vaandels, gedenkborden en schilderijen. De objecten geven een veelomvattend beeld van de geschiedenis van de steenkolenwinning aanwezig in de mijnbouwcollecties van Discovery Center Continium in Kerkrade, het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, Museum Het Domein in Sittard en de Steenkolenmijn Valkenburg.

De eerste stappen naar het Mijnjaar 2015 zijn gezet!

Mijnbouw Collectie Limburg Online

De mijnbouwcollecties van vier verschillende instellingen in Limburg zijn gedurende het project Mijnverleden, Mijn Toekomst geregistreerd. De collecties worden hiermee voor een breed publiek toegankelijk.
hier meer over de totstandkoming van de Mijnbouw Collectie Limburg Online of neem hierdirect een kijkje >

Tentoonstelling ‘Hoog in ‘t Vaandel’

Mensen uiten zich vaak op bepaalde min of meer herkenbare manieren. Zeker vroeger gebeurde dit regelmatig door het gebruik van vaandels en vlaggen. Vandaag de dag spelen logo’s vaak dezelfde rol. De vraag “hoe uiten groepen uit een bepaalde cultuur zich in een bepaalde tijd” was leidend bij deze tentoonstelling. Historische mijnbouwvaandels werden gepresenteerd in relatie tot door jongeren zelf ontworpen vaandels/logo’s die geïnspireerd zijn op de dingen die hun nu bezig houden.
Lees meer >

Mijnbouwfoto in situ

Op 8 locaties in Limburg werd de toevallige passant geconfronteerd met de historische mijnbouwcontext van de locatie in relatie tot de huidige of toekomstige functie. Vragen die deze opvallende beeldverschijningsvormen opwekten, werden op deze website beantwoord.
Lees meer >

Symposium

Ons brein is het depot van ons leven. Alles wat we beleven wordt bewaard en beheerd in onze hersenpan. Hoe nauwkeurig is het brein als conservator? Komen herinneringen weer hetzelfde tevoorschijn als hoe ze zijn opgeslagen? Hoe betrouwbaar maakt dat herinneringen voor de geschiedschrijving? Tijdens het symposium ‘De Waarde van Herinneringen’ lieten sprekers hun licht schijnen op de soms vage grens tussen waarheid en herinneringen.
Lees meer >

Mijnfestijn

Het Mijnfestijn vormde de afsluiting van Mijnverleden, Mijn Toekomst. Gedurende twee weken kon het publiek allerlei activiteiten bijwonen op mijnbouwgerelateerde locaties. Het Mijnfestijn werd feestelijk afgesloten met de Mijnnacht.
Lees meer >

Mijnnacht

Een nacht vol activiteiten en events die qua inhoud of locatie een relatie hadden met de steenkolenmijnbouw in Limburg.
Lees meer >