Please use widgets to populate the sidebars

De Boerderij

Wat heeft Corio Center te maken met het mijnverleden? Op deze locatie lag ooit het Hoofdkantoor van de Staatsmijnen, in de volksmond ook wel bekend als ‘De Boerderij’. Vanaf 3 september tot en met 28 oktober 2012 was de vijfde presentatie van het Mijnbouwfoto’s In Situ project dan ook te zien op deze plek. Historische foto’s toonden onder andere het Hoofdkantoor in haar gloriedagen, personeel en een overzicht van de Staatsmijnen.

Tijdens de presentatie werden ook kleurplaten uitgedeeld van Dolf de Coriowolf, de mascotte van het Corio Center, uitgedosd als mijnwerker. Kinderen in verschillende leeftijdscategorieën leverden hun tekening in. Voor een impressie van de inzendingen >

De Boerderij – Een beknopte geschiedenis

Op de plek waar nu het Corio Center in Heerlen ligt, opende Staatsmijnen in 1906 een gloednieuw hoofdkantoor, in de volksmond ook wel ‘de boerderij’ genoemd. Binnen een halve eeuw groeide het Staatsmijnbedrijf tot een “forse boom”, die veel welvaart bracht in de mijnstreek, waarvan Heerlen het centrum vormde. De vier staatsmijnen (Wilhelmina, Emma, Hendrik en Maurits) vormden samen met onder andere de cokesfabrieken, het stikstofbindingsbedrijf en het centraal laboratorium één succesvol bedrijf. ‘De boerderij’ werd vanaf 1986 in diverse fasen gesloopt toen Staatsmijnen (inmiddels DSM) het kantoorgebouw aan het Overloon in Heerlen betrok. Hieronder enkele foto’s van het Hoofdkantoor en de sloop ervan.

De Boerderij (4), bron: www.rijckheyt.nl

Hoewel afbeeldingen van personeel op het Hoofdkantoor van de Staatsmijnen moeilijk te achterhalen zijn, hebben wij toch een foto ontvangen. Op de afbeelding is dhr. Hubertus Pleumeekers, hoofd rekenkamer, te zien in één van de ruimten van het Hoofdkantoor. Hij wordt gefeliciteerd met zijn 25-jarig jubileum bij Staatsmijnen.

Dankwoord
De presentatie in Corio Center werd mede mogelijk gemaakt door:

Corio Center