Please use widgets to populate the sidebars

Scholing

Van 1 oktober tot en met 9 december 2012 markeerden blow-up Googlepins (van wel vier meter hoog!) vier locaties in Parkstad Limburg waar in het mijnverleden vele jongens en mannen onderwijs kregen: de Mijnschool en de Ondergrondse Vakschool.

De Mijnschool

Eén van de vier locaties was de voormalige Mijnschool aan het Bekkerveld in Heerlen. Het werd in 1922 geopend. Het was van alle gemakken voorzien en er was volop de ruimte voor praktijklessen. Het souterrain was zelfs als leermijn ingericht. Daar konden de Mijnscholieren naar hartenlust oefenen wat hun in hun latere ondergrondse leidinggevende functie te wachten stond. Vandaag de dag staat het pand leeg en is het in beheer van Interim Vastgoed Beheer en eigendom van Wonen Limburg.

Lees hier meer over De Mijnschool >

De Ondergrondse Vakschool

De overige drie locaties betroffen voormalige gebouwen van de Ondergrondse Vakschool, of kortweg OVS. De eerste was te vinden aan de Huskensweg 37 in Heerlen. Het gaf plek aan de OVS van de Oranje Nassau I. Tegenwoordig is in dit gebouw Het Kunstcollectief Heerlen te vinden.

De tweede was te vinden in Landgraaf, aan de Casinolaan 6, dichtbij de welbekende steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina. In het gebouw nam dan ook de OVS van die mijn plaats. Sinds 1988 is Relim (voorheen Stichting Der Sjtiel, een verwijzing naar een ‘sjtiel’ oftewel steunpilaar/mijnstut) in dit gebouw van de voormalige OVS te vinden. Relim heeft als doel mensen met beperkingen in staat te stellen zich te ontwikkelen en te sleutelen aan hun toekomst, door het bieden van de juiste tools en ondersteuning.

De laatste locatie was te vinden in Kerkrade, aan de Industriestraat 14. Vroeger huisde hier de OVS van de particuliere mijn Willem-Sophia. Vandaag de dag is Autogarage Meijers te vinden op deze plek.

Lees hier meer over de Ondergrondse Vakschool >

Dankwoord

De presentaties op de diverse locaties werden mede mogelijk gemaakt door:

Autogarage Meijers
Gemeente Heerlen
Gemeente Landgraaf
Gemeente Kerkrade
Interim Vastgoedbeheer
Kunstcollectief Heerlen
Relim
Sociaal Historisch Centrum Limburg
Wonen Limburg

[...] Mijnbouw foto in Situ Dit deelproject heeft tot doel om inwoners of bezoekers van de voormalige oostelijke of westelijke mijnstreek bewust te maken van de identiteit van de streek. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de scholing van die tijd. Van 1 oktober t/m 9 december markeren grote Google-pins vier locaties waar jongens en mannen onderwijs kregen, waaronder ook de Ondergrondse Vakschool. [...]