Please use widgets to populate the sidebars

Schutterspark

Tijdens de Brunssumse Parade van 2012 waren in het Schutterspark vier uitvergrote, historische ansichtkaarten te bewonderen. Deze vier ansichten toonden de bezoeker van het Schutterspark het verleden van dit voormalige mijnwerkerspark in Brunssum, waar de koempels en hun gezinnen zich konden ontspannen.

Ontspanningsoord Schutterspark
Het Schutterspark is een 80 hectare groot wandel- en natuurgebied, gelegen in het dal van de Rode Beek.

Het park ontstond  in een tijd waarin veel natuurgebieden werden omgetoverd tot ‘volksparken’. Het idee van een volkspark was afkomstig uit Duitsland en werd gekenmerkt door de typische landschapsstijl. Rij- en wandelpaden, paviljoens, muziektenten, speelplaatsen en speeltuinen sierden het park. In 1919 werd het Schutterspark door Staatsmijnen gekocht van de Schutterij Sint-Gregorius. De mijnonderneming kocht het echter niet alleen aan voor de vrijetijdsbesteding van de medewerkers en hun gezinnen. Ook de waterhuishouding van de steenkolenmijnen speelde een rol bij de aankoop. De waterhuishouding was namelijk afhankelijk van de Rode Beek, die rond de roeivijver in het park stroomde. Via een pompinstallatie werd het water van de Rode Beek naar Staatsmijn Hendrik (Brunssum) geleid. Op  het terrein van deze Staatsmijn werd het water gezuiverd en verder getransporteerd naar Staatsmijn Emma (Heerlen) en de huishoudens in Brunssum. Het water uit het park werd echter vooral gebruikt voor de kolenwasserijen van de mijnbedrijven. Daar werden stenen uit de kolen verwijderd. Het water dat na het was-proces overbleef vloeide terug in de Rode Beek. Oudere bezoekers van het Schutterspark herinneren zich dat de Rode Beek soms beter ‘Zwarte Beek’ kon worden genoemd.

In 1952 werd het Schutterspark ter ere van het 50-jarig jubileum van  Staatsmijnen opgeknapt en zelfs vergroot. In die tijd genoten jaarlijks circa 200.000 bezoekers  van de uitspanning het Schuttershuüske, de speeltuinen, het zwembad, de uitkijktoren, de 325 meter lange kabelbaan, de kinderboerderij en de roeivijver.

Het park vandaag de dag

Door de sluiting van de mijnen nam de belangstelling voor het park in de loop van de jaren zestig af. Het park werd uiteindelijk verkocht aan de Gemeente Brunssum. De gemeente heeft samen met verschillende ondernemers vanaf 2006  het park flink opgeknapt. Enkele oude structuren zijn nog steeds zichtbaar in het park. Bijvoorbeeld de traptoren van de oude glijbaan die is afgebeeld op diverse oude ansichten. Ook de fundering van het voormalig zonneterras op de top van de Ouvreberg is nog zichtbaar. Bijzonder is het hergebruik van de voormalige filtergebouwen. Deze zijn in 2010 opgeknapt en zodanig ingericht dat ze voor diverse feesten en evenementen kunnen worden gebruikt.

Kortom, als je goed kijkt is er in het Schutterspark meer over van het mijnverleden dan de meeste bezoekers zich realiseren.

Dankwoord

De presentatie in het Schutterspark werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking van onderstaande personen en instellingen:

Gemeente Brunssum, Heemkundevereniging Brunssum

Geraadpleegde bronnen (verworven 05/07/2012)

Eifel Natur
Marber 61.net
Schutterspark
Habets, F., Het Schutterspark in Brunssum: stijlkenmerken bleven behouden IN Groen, vakblad voor ruimte in stad en landschap (z.p. 2010), 26-31.