Please use widgets to populate the sidebars

Mijnfestijn

De afronding van het Mijnverleden, Mijn Toekomst project is niet onopgemerkt voorbij gegaan. In de vorm van een heus MijnFestijn is van 30 november t/m 14 december 2012 het mijnverleden nog eens extra in het zonnetje gezet. In verschillende musea, filmhuizen, voormalige mijnbouwlocaties werd het rijke mijnverleden tijdens lezingen, filmvertoningen, exposities, door DJ’s en bands, voor én door jong en oud, uitgebeeld en verwoord Hieronder een overzicht van de activiteiten die gedurende het MijnFestijn plaatsvonden.

30 november 2012

Presentatie publicaties project De Koempel Verhaalt
De organisatie was in handen van St. Koempel Verhaalt. Zie voor meer informatie De Koempel Verhaalt

Locatie: Gemeenschapscentrum “Gen Coel”, Groeët Genhei 14, 6413 GN Heerlerheide-Heerlen

3 december 2012

Mijn-Matinée
In het kader van het Mijnfestijn vertoonde Filmhuis de Spiegel de documentaire ‘Untertage’ (25 min.) en de Limburgse film ‘Bronsgroen en anders zwart’ (50 min). Medeproducent Jan Besselink verzorgde een inleiding op de film.
In ‘Bronsgroen en anders zwart’ schitteren de kleurenfilms van Hub Leufkens uit de jaren 1938-1948. De opnames tonen Limburg door de ogen van Leufkens: een pastoraal landschap bevolkt door eenvoudige mensen.

‘Untertage’ is een impressionistische documentaire die je meeneemt naar een wereld waar kleuren verdwijnen, geluiden vervormen en machines muziek maken. Een wereld van grote gevaren, waar het leven van elke mijnwerker in de handen van de heilige Barbara gelegd wordt om maar veilig terug naar boven te keren. De kolenmijn is hemel en hel tegelijk. Zijn schoonheid en broederschap zijn niet in woorden te vangen; je moet deze reis zelf ondergaan om een glimp op te vangen van de wereld die op het punt staat te verdwijnen.

Kijk hier voor meer informatie over de film ‘Bronsgroen en anders zwart’ >

Locatie: Filmhuis de Spiegel (SCHUNCK*, Glaspaleis, niveau +5), Heerlen

7 december 2012

Lancering Mijnbouw Collectie Limburg Online
Na circa anderhalf jaar in depots interessante objecten te hebben geregistreerd, was het vanaf vrijdag 7 december tijd om de rijke mijnbouwcollecties van Museum het Domein (Sittard), Nederlands Mijnmuseum (Heerlen), Steenkolenmijn Valkenburg en Discovery Center Continium (Kerkrade) aan een groter publiek te laten zien. Na de lancering van de online Mijnbouw Collectie Limburg via de website DeMijnen.nl kan jong en oud vanaf nu op een interactieve manier een duik nemen in de interessante historie van ons rijke mijnverleden..

Locatie: Discovery Center Continium, Museumplein 2, Kerkrade (Hall of Fame)

10 december 2012

CultuurBrouwerij
Cultuurbrouwerij is hét platform voor debat, discussie, informatie, netwerken en entertainment in Zuid-Limburg en staat elke maand in het teken van een ander thema. In dit nieuwe seizoen wordt af en toe het vertrouwde café van poppodium NIEUWE NOR verruild voor een speciale aflevering op locatie. Was de Cultuurbrouwerij eerder dit jaar te gast op de Gulpener Hopfeesten te Reijmerstok voor een editie over ‘Duurzaamheid’, maandag 10 december trokken ze naar het Kerkraadse Discovery Center Continium waar ter gelegenheid van de afsluiting van het tweejarige project Mijnverleden, Mijn Toekomst werd gediscussieerd rond de centrale vraag; ‘Zit er muziek in de Mijnstreek?’…

Locatie: Discovery Center Continium, Museumplein 2, Kerkrade (Hall of Fame)

13 december 2012

Symposium ‘De waarde van herinneringen’
In samenwerking met Stichting De Koempel Verhaalt organiseerde Continium op 13 december het symposium ‘De waarde van herinneringen’. De focus lag op het gegeven dat herinneringen manipulatief zijn (werking van de hersenen) en de manier waarop herinneringen worden gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek.

Locatie: Discovery Center Continium, Museumplein 2, Kerkrade

Bekijk het programma hier >

14 december 2012

Mijnnacht
De Mijnnacht was het feestelijke slotevent van Mijnverleden, Mijn Toekomst. In samenwerking met diverse partners kon het publiek gedurende de avond verschillende activiteiten bezoeken. ‘Mijnbouw’ trad hierbij op als inspirator of omgeving voor bijvoorbeeld film, muziek of beeldende kunst. Aansluitend vond het slotfeest plaats, in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor Heerlen, op een bijzondere, mijnbouwgerelateerde locatie. Tot in de nachtelijke uurtjes werden mijnbouwverleden en het heden met elkaar verbonden.

Locatie: diverse locaties in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek

Bekijk het volledige programma van de Mijnnacht hier >