Please use widgets to populate the sidebars

Symposium

Symposium ‘De Waarde van Herinneringen’
Discovery Center Continium, Kerkrade
13 december 2012

Ons brein is het depot van ons leven. Alles wat we beleven wordt bewaard en beheerd in onze hersenpan. Hoe nauwkeurig is het brein als conservator? Komen herinneringen weer hetzelfde tevoorschijn als hoe ze zijn opgeslagen? Hoe betrouwbaar maakt dat herinneringen voor de geschiedschrijving? Tijdens het symposium ‘De Waarde van Herinneringen’ hebben onderstaande sprekers onder dag-voorzitterschap van Wim Daniëls hun licht laten schijnen op de soms vage grens tussen waarheid en herinneringen.

Programma

13:00 – 13:30 uur
Registratie en ontvangst met koffie/thee en broodjes

13:30 – 13:35 uur
Start van het programma in de Hall of Fame met welkomstwoord door Hans Gubbels (directeur Discovery Center Continium) en dagvoorzitter Wim Daniëls (schrijver, taalkundige)

13:35 – 14:00 uur
“Het gebruik van herinneringen in de projecten De Koempel Verhaalt, Mijn Verleden Mijn Toekomst en Project Brain” door resp. Jos Zuidgeest (Stichting De Koempel Verhaalt), Mijke Harst-van den Berg (Continium) en Gène Bertrand (Continium)

14:00 – 14:30 uur
Leven in en onder het dorp.
Kitty Jansen (conservator stedelijke historie van Museum Het Domein, Sittard) spreekt met mijnwerkerszoon en -kleinzoon Wiel Kusters (Universiteit Maastricht) over zijn jeugd in Spekholzerheide, tussen de ‘Willem-Sophie’ en de ‘Willemien’, en over de wijze waarop hij het mijnverleden een plaats heeft gegeven in zijn literaire en cultuurhistorische werk

14:30 – 15:00 uur
Geheugen in voor- en tegenspoed, door Dr. Henry Otgaar (Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen, Universiteit Maastricht)

15:00 – 15:30 uur
De waarde van herinneren voor historici
Dr. Jan Bleyen (docent Historische Antropologie, KU Leuven) staat in zijn bijdrage voornamelijk stil bij de manier waarop historici gebruik maken van oral history omgaan met het concept van herinnering. Een centraal idee luidt dat herinneringen je niet toelaten om een direct contact met het verleden te verkrijgen. Herinneringen veranderen immers zelf met de tijd mee, samen met de verhalen die we over vroeger vertellen, en de context waarin we leven, die evenmin stilligt maar evolueert. En toch laten ‘vertellingen’ over vroeger toe iets te zeggen over een wereld die er niet meer is. Herinneringen hebben dus wel degelijk een waarde, en zelfs meerdere waarden.

15:30 – 16:00 uur
Pauze met koffie/thee en Limburgse vlaai

16:00 – 16:45 uur
Première oral history-project “Onze Mijnwerkers”
Vanaf 2005 heeft initiatiefnemer Eugene van den Bosch
(cameraman/ regisseur) samen met Joost Verheij (regisseur/ producent) van MM Filmprodukties aan ‘Onze Mijnwerkers’ gewerkt. Hierbij werden 55 oud-mijnwerkers en mijnbeambten geïnterviewd. In totaal leverde dat meer dan 160 uur materiaal op. Vandaag vindt de première van dit bijzondere oral history project plaats.

16:45 – 17:00 uur
Afsluiting symposium
door dagvoorzitter Wim Daniëls

17:00 – 18:00 uur
Gezellig samenzijn met hapje en drankje om oude herinneringen op te halen en nieuwe te maken.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting de Koempel Verhaalt en Mondriaan Fonds en vormde een onderdeel van Project Brain.