Please use widgets to populate the sidebars

Mijnnacht

MijnNacht – vrijdag 14 december

Tijdens de MijnNacht werden op een vijftal locaties in zowel de Westelijke als de Oostelijke Mijnstreek het mijnverleden herdacht en herleefd. Via muziek, film, theater en exposities beleefden jong en oud bij musea en bijzondere voormalige mijnbouwlocaties het rijke Mijnverleden.

Graund’s Germinal – film & livemuziek
In Germinal, in het Nederlands ook uitgegeven als De mijn, brengt de Franse schrijver Emile Zola de barre omstandigheden van het leven van de 19e-eeuwse mijnwerkers aan het licht. Met de gelijknamige film uit 1913 vestigde regisseur Albert Capellani (1874-1931) naam als een van de grootste filmmakers van deze tijd. Er is weinig bekend over de opnames van deze film. Alleen de exploitant Pierre Trimbach schrijft er over in zijn memoires. Hij herinnert zich een bezoek aan een mijn in Auchel (Pas-de-Calais) met de directeur en decorateur. Ze dalen af in de put. Tweede decorateur, Pasquier, neemt vele schetsen omdat het onmogelijk is om beelden in de tunnels te nemen, want het gebruik van magnesium is verboden. Ze reconstrueren de mijnen in de studio met beschilderd doek en karton. Wat de film zo vertrouwd en indrukwekkend maakt zijn de prestaties van de belangrijkste acteurs, die hun personages levensecht neerzetten zonder te vervallen in bombast.

Het muziekgezelschap Graund begon in 1994 aan een muzikale zoektocht die voortduurt tot op de dag van vandaag. Eerder maakte Graund al een eigentijdse bewerking van Eisenstein’s Pantserkruiser Potemkin (1925). Voor de eenmalige uitvoering van Germinal sloot het gezelschap zich een maand lang op in de Nulland Schacht in Kerkrade. Om het verhaal van Zola, de beelden van Capellani, de werkelijkheid van het verleden, en de plek van vandaag samen te smeden tot een eigen versie van een verhaal dat meer is dan een optelsom van de afzonderlijke delen.

Bekijk hier foto’s van de repetitie >

Locatie: Schacht Nulland, Kerkrade

Kumpelwörter – theater & muziek
Componist Tom America interviewt al jaren mensen, slaat die gesprekken in zijn computer op, verwerkt de melodie van de stemmen en kneedt er met noten muziek omheen. Voor het Kumpelwörter project heeft hij oud-mijnwerkers en hun familie laten vertellen over hun leven met en in de mijnen. Zo is een serie composities ontstaan met daarin zeer prominent de stemmen van Kompels-Koempels-Kumpels uit de Euregionale streek Genk-Schaesberg-Alsdorf.

Er is Vlaams, Nederlands en Duits te horen, maar vooral ook komt naar boven de betrokkenheid en de emotie van de mensen die indertijd te maken hadden met dat “schwarze Loch”. Het geheel levert een indringende getuigenis op van een tijdperk dat nu voorgoed achter ons ligt. In opdracht van Intro in situ arrangeerde de jonge Duitse componist Marco Mlynek alle composities opnieuw en stelde hij een ensemble samen bestaande uit studenten van het Conservatorium Maastricht. De stemmen van de mijnwerkers en mijn-geluiden klonken tussen deze muziek weer live op vanuit het door Tom America ontwikkelde sample-keyboard.

Locatie: Continium, Museumplein 2, Kerkrade

Nederlands Mijnmuseum – film
Tijdens de Mijnnacht 2012 werd in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen een film vertoond over de mijnramp in Marcinelle (België). Op 8 augustus 1956 voltrok zich daar een ramp in de mijn Le Bois du Cazier waarbij 262 mijnwerkers om het leven kwamen. Daarmee was dit de grootste mijnramp in de Belgische geschiedenis.

Locatie: Nederlands Mijnmuseum, Mijnmuseumpad 2, Heerlen

Troubadours en het gezongen Mijnverleden – muziek & interactie
Interactieve meezing lezing over Limburgse troubadours die in hun liedjes het mijnverleden bezingen. De sing a long avond werd verzorgd door Kitty Jansen (Museum het Domein) en René Haustermans (Biblionova).

Locatie: Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, Sittard

Slotfeest – expo, dansen, dj’s & muziek
Het slotfeest van het project Mijnverleden, Mijn Toekomst vond plaats op vrijdag 14 december op en nabij een bijzondere locatie. Namelijk in het voormalige kantoor van het secretariaat van de Vereniging De Gezamenlijke Steenkolenmijnen in Limburg (GSL), het overlegorgaan van de directies van de Nederlandse mijnen. Tegenwoordig is hier het Betahuis gevestigd. Parallel en na afloop van het programma in het voormalige GSL-gebouw stonden ook de poorten van de goede buur poppodium NIEUWE NOR wagenwijd open voor MijnNachters. Voor het programma van dit slotfeest werkten Continium, poppodium NIEUWE NOR en SCHUNCK* in een nieuwe alliantie samen en brachten een bijzondere avond met presentaties, oude – en nieuwe muziek die Mijnverleden en Mijn Toekomst met elkaar verbinden.

Meer informatie over het slotfeest >